Siirry tekstisisältöön ›
SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Varhaiskasvatus on osa 2020-luvun digitaalista yhteiskuntaa


14.01.

Varhaiskasvatus on varteenotettava vetovoimatekijä, kun lapsiperheet miettivät mille paikkakunnalle muuttaisivat.

 

- Puhutaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden jaksamisesta ja työvoiman saatavuudesta. Yksi isoista kysymyksistä on, miksi työntekijät ovat tulleet alalle? Millaisia töitä he haluavat tehdä? Läpinäkyvä johtajuus ja sujuva tiedon kulku lisäävät arjen ennustettavuutta ja työtyytyväisyyttä, sanoo mukavaIT Oy:n toimitusjohtaja Petri Järvinen.

 

Varhaiskasvatuslain muutos edellyttää, että yksikössä on riittävät ja toimivat sijais- tai varajärjestelyt myös henkilöstön äkillisiin ja yllättäviin poissaolotilanteisiin. Työvuorosuunnittelussa on otettava huomioon kuinka paljon lapsia on hoidossa ja mitä erityistarpeita heillä on. Ennakoitavan kokonaisuuden rakentaminen vaatii tietoa onko lapsi hoidossa ja mihin aikaan. Työvuorosuunnitelma ja ajantasainen tilannekuva kertovat työntekijöille mitä huomenna on töihin tullessa odotettavissa.

 

- Tiedon ja toiminnan näkyväksi tekeminen on ketteryyden tärkeimpiä rakennuspalikoita. Arjen laatuun vaikuttaa myös se, että johdolla on näkymä siihen, millaista työntekijöiden arki todellisuudessa on. Kun työ on ennustettavampaa, se ei ole niin kuormittavaa, Petri Järvinen huomauttaa.

 

Hallinnollisten tehtävien digitalisoinnilla ja työvaiheiden automatisoinnilla tehtävistä selvitään nopeammin; yksiköiden johtamiseen apua tuovien ohjelmistojen käyttökustannukset ovat vain pari prosenttia varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuotoista.

 

Ikkuna päiväkodin päivään

Arjen sujuvuus vaatii viestintää niin yksikön sisällä, huoltajille kuin kuntaankin päin.

 

- On olennaista, miten varhaiskasvatuksen laadusta pystytään kommunikoimaan huoltajille. Se ei riitä, että yksikön ihmiset ovat omasta mielestään todella hyviä, mutta vanhemmat ja lapset eivät koe sitä, Petri Järvinen muistuttaa.

 

Abilitan varhaiskasvatuksen moderni ja joustava toiminnanohjausjärjestelmä Päikky yhdistää kaikki varhaiskasvatukseen osallistuvat tahot. Päikky mahdollistaa asioiden hoitamisen puhelimella tai tabletilla päivästä löytyvien mikrohetkien aikana, kirjauksia varten ei tarvitse mennä toimistolle tai tehdä tulosteita. Abilita-konserniin kuuluva mukavaIT on Päikky-päiväkotisovelluksen kehittäjiä.

 

- Päikky tuo tiedon saataville, jolloin henkilökunta voi keskittyä lasten kanssa olemiseen ja opettaja pääsee kiinni pedagogiikkaan. Viestintä huoltajien kanssa on helppoa, vanhemmat pystyvät vaikuttamaan ja kokevat olevansa osa tiimiä, he voivat seurata oman lapsensa kasvamista ja oppimista. Korona-aikana onkin saatu paljon kiitosta, kun vasukeskustelut on pystytty toteuttamaan verkossa, Petri Järvinen toteaa.

 

Myös lapsen varhaiskasvatussuunnitelmat tehdään ja ylläpidetään Päikyssä.

 

- Päikyssä on myös muita työkaluja, joilla voi osallistaa huoltajia. Päikyn ydin on näkyvyys suhteessa huoltajiin sekä toiminnan ja pedagogiikan läpinäkyvyys. Päivähoidon yksikkö ja huoltajat pelaavat yhteen. Kun huoltajat kiinnostuvat, heille tuotetaan enemmän sisältöä. Ja kun on enemmän sisältöä, huoltajat kiinnostuvat. Viestintä on lähtökohtaisesti positiivista viestintää, Petri Järvinen jatkaa.

 

Petri Järvinen

mukavaIT Oy:n Toimitusjohtaja

 


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä