Siirry tekstisisältöön ›
SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Tuotekehityksen vimma


18.12.

Viime aikoina olemme saaneet lukea uutisia isompien kuntien tuotekehityshankkeista. Helsinki ilmoitti kehittävänsä uuden asioinnin järjestelmän kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen palveluita varten. Aikaisemmin Espoo ilmoitti kehittävänsä uuden eVaka-järjestelmän varhaiskasvatukseen. Vantaa ehti niin ikään olla hetken osallisena samassa kehityshankkeessa, kun vuonna 2016 valittiin kaksi järjestelmäkehittäjää rakentamaan Espoon ja Vantaan yhteistä varhaiskasvatuksen ohjausjärjestelmää, mutta jossain vaiheessa Vantaa perääntyi ja päätyikin toiseen järjestelmään, josta uutisoitiin alkuvuodesta. Espoo yrittää nyt houkutella muita kuusikkokuntia mukaan hankkeeseen. Myös Tiera kertoo kehittävänsä uuden viestijärjestelmän, joten projekteja riittää.

 

Kehittämällä itse, voidaan tietysti olettaa, että saadaan juuri sitä mitä halutaan. Tuotekehityksen budjetti vaikuttaa lopputulokseen varmasti jonkin verran hankkeessa kuin hankkeessa, mutta luulisi, että lähtemällä tuotekehityshankkeeseen, on varaa kehittää viimeistä piirua myöten täydellinen ratkaisu. Lopputulos on sitten kuitenkin juuri se itselle ja yleensä vain itselle sopiva ratkaisu. Monesti lopullinen tuote on myös todella kallis, jopa odotettua kalliimpi.

 

Voidaankin kyseenalaistaa, onko tietojärjestelmäkehitystyö yksi kuntien perustehtävä? Räätälöity tuote on yleensä kallis ylläpitää ja kehittää juuri siitä syystä, että ollaan yksin kustantamassa sitä. Jos voitaisiin laajalla kuntayhteistyöllä kehittää useammalle kunnalle sopivia järjestelmiä, niin tilanne olisi ehkä toinen. Edelleen kyseenalaistan sen, että onko tämä kuntien perustehtävä, koska vastuu tuotteesta ei lopu kehitysprojektin päätyttyä, vaan päinvastoin, järjestelmän jatkokehitys ja ylläpito sitoo resursseja pitkälle tulevaisuuteen.

 

Kuntakenttää pitkään vaivannut ja edelleen vaivaava ongelma on jäykät ja vanhentuneet tietojärjestelmät. Kilpailu on kuitenkin kiristymässä ja jokainen jatkossakin alalla toimiva järjestelmätoimittaja joutuu uudistumaan ja päivittämään tuotteensa. Aiemmin toimittajat hallitsivat markkinoita, nyt on asiakkaiden vuoro. Asiakkaiden on vaadittava parempia, nykyaikaisempia ja toimintaan paremmin soveltuvia ratkaisuja, muuten muutos on liian hidasta. Vaatimalla ja uskaltamalla voi saada muutosta aikaiseksi nopeallakin aikataululla.

 

Vallitsevasta tilanteesta huolimatta uskon, ettei ole oikein sijoittaa suuria summia verorahoja tietojärjestelmäkehitykseen, niin kauan kun kuntien perustehtävä on kuntalaisista huolehtiminen.

 

Frej Salmela, myyntijohtaja Abilita


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä