Siirry tekstisisältöön ›
SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Kuntien tehtävä ja vastuu on kilpailuttaa 


22.04.

Tietojärjestelmähankinnat ovat viime aikoina olleet parrasvaloissa muun muassa markkinaoikeuden tuoreen päätöksen vuoksi. Markkinaoikeudessa todettiin erään hyvinvointialueen jättäneen lainvastaisesti kilpailuttamatta kohtuullisen ison tietojärjestelmähankinnan. Parhaillaan myös hallitus pohtii inhouse-yhtiöitä koskevia mahdollisia lakimuutoksia, joten odotettavissa on muutoksia sidosyksiköiden väliseen toimintaan, sekä julkisiin hankintoihin. 


Monet tahot sekä julkisella että yksityisellä sektorilla puhuvat kilpailuttamisen puolesta, eikä syyttä. Julkiset hankinnat ja tuotteiden sekä palvelujen kilpailuttaminen ovat kuntien yhteiskunnallinen tehtävä ja vastuu. Kilpailuttamalla kunnat varmistavat, että tuotteet ja palvelut soveltuvat heidän toimintaansa. Kilpailuttaminen pitää kustannukset kilpailukykyisinä ja oikealla tasolla. Ennen kaikkea kilpailuttaminen tukee tuotteiden ja palveluiden kehittymistä. 


Hankinta-Suomi -ohjelma ratkoo hankintojen haasteita


Hankinta-Suomi on julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen toimenpideohjelma, jonka tavoitteena on edistää julkisen talouden kestävyyttä ja julkisten hankintojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Hankinta-Suomi on varsin tarpeellinen ja hyödyllinen hanke, joka käynnistettiin vuonna 2019 ja tänä vuonna käynnistynyt uusi toimikausi päättyy vuonna 2027. Uuden ohjelmakauden pääpaino tulevat olemaan hallitusohjelmassa määritellyt tavoitteet. Hankinta-Suomen portaalista löytyy paljon tietoa, neuvoja sekä hyviä oppaita ja työkaluja eri hankintayksiköille. Toivottavasti kuntasektori on löytänyt materiaalit ja hyödyntää niitä monipuolisesti.


Yksinkertaistamalla paras lopputulos


Muutamien vuosien ajan on Suomessa kuntasektorilla vallinnut eräänlainen trendi vältellä tietojärjestelmien kilpailuttamista. Kun ei kilpailuteta, ovat hankintavaihtoehdot hyvin rajatut. Kilpailuttamatta jättäminen on selkeä päätös siitä, että tyydytään siihen mitä on saatavilla, riippumatta sen vaikutuksista toiminnan kehittymiseen ja kustannuksiin.


Tuntuu, että hankintalain täyttävää tietojärjestelmäkilpailutusta pidetään lähes mahdottomana tehtävänä, mutta sitä se ei ole. Päinvastoin. Hankinta tulee nimenomaan pitää yksinkertaisena, koska lopputulos ei parane sillä, että koitetaan määritellä sadoittain yksityiskohtaisia vaatimuksia ja sopimuspykäliä. Sanonta ”määrä korvaa laadun” ei päde kilpailutuksissa ja onneksi tähän asiaan on nyt herätty ja aihetta on alettu nostaa enemmän esille.


Markkinavuoropuhelut käyttöön


Osana kilpailutusprosessia pidetään myös markkinavuoropuheluja toimittajien kanssa. Neuvottelumenettelyllä toteutetun kilpailutuksen rinnalla vuoropuhelut ovat oiva keino selvittää markkinatilannetta. Ketkä pystyvät toimittamaan tarpeitamme vastaavan tuotteen tai palvelun? Minkälaisia ratkaisuja on tarjolla ja ennen kaikkea minkälaisia ominaisuuksia niillä on? Mitä vaatimuksia meidän kannattaa kilpailutukseen asettaa ja mitä ei?


Paras keino siis valmistautua kilpailutukseen on käydä dialogia toimittajien kanssa ennen hankinnan julkaisua, mutta vielä tärkeämpää olisi hyödyntää markkinavuoropuheluja säännöllisin välein, vaikka uudet hankinnat eivät olisikaan ajankohtaisia juuri kyseisellä hetkellä. Tällä tavalla tutustutaan tarjontaan, toimittajiin sekä ratkaisuihin ja pysytään ajan tasalla siitä, mitä markkinoilla tapahtuu ja mihin suuntaan kehitys kulkee. Markkinakartoituksen avulla pystytään paremmin hahmottamaan, onko tarjolla ratkaisuja, jotka paremmin tukisivat omaa toimintaa, ja ennen kaikkea auttaisivat organisaatiota kehittymään ja toimimaan kustannustehokkaammin.

 

 

Frej Salmela, myyntijohtaja

 


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä