Siirry tekstisisältöön ›
SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

AI ja digitalisaatio kehityksen mahdollistajana


24.05.

Digitalisaatio yrittää ohittaa meidät kaikilla rintamilla. Digitalisaatiossa nähdään valtava potentiaali, eikä se ole mikään huono juttu vaan päinvastoin, paljon voi ja tulee vielä kehittymään yhteiskunnassamme digitalisaation avulla.

 

Aika lakata parsimasta?

Julkisella puolella käytetään valtavia summia rahaa tietojärjestelmiin ja ICT-infraan. Ihan luonnollista tietysti, koska ilman ICT:tä olemme aika lailla avuttomia tänä päivänä.

Moni organisaatio, sekä kunta- että valtiopuolella, painii kuitenkin vanhentuneiden ja/tai jäykkien perusjärjestelmien kanssa. Jätetäänkö helposti perusasiat ratkaisematta, kun halutaan kiitää digijunalla? Esimerkiksi monia julkisen sektorin talous- ja palkanlaskentajärjestelmiä ei voi kehua ajan tuotteeksi. Useilla kunnilla ja kuntayhtymillä on käytössä vanhentuneet, jäykät ja kalliisti ylläpidettävät järjestelmät.

SOTE ja sen myötä tulevat MAKU TAHE-yhtiöt tuskin asiaa muuttavat. Uudet organisaatiorakenteet eivät paljoa vie eteenpäin, jos toiminnan ytimessä olevat tietojärjestelmät toimivat jarruna.

 

Millä tavalla saadaan julkisen sektorin järjestelmäfloora siihen malliin, että maksamamme hinta ei pelkästään vastaa saatuja hyötyjä, vaan mahdollistaa hyötypotentiaalin monikertaistumisen?

 

Muita ei tarvitse matkia, mutta voisimme ainakin katsoa, miten muualla on tehty ja mitä opittu. Julkista sektoria katsottaessa on hämmästyttävää, kuinka suuria eroja on eri Pohjoismaiden välillä.

 

Roboteilla saadaan tervetullutta tehoa sekä tekohengitystä joksikin aikaa. Parsimalla kasaan ollaan pärjätty jo jonkin aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin, ja minun veikkaukseni on ennemmin, törmätään siihen tosiasiaan, että vanhoille tai jäykille perusjärjestelmille on tehtävä jotain.

 

Digijunaan tungosta

ICT-alalla digitalisointi ja ”botit” ovat kuuma aihe nyt. Miltei jokaisessa kuntasektorin tapahtumassa digitalisuus on esillä jossain muodossa, mikä tietysti osoittaa, että aihe kiinnostaa (toimittajien tönäisemänä tai ilman).

 

Tilanteesta johtuen tulee kuitenkin myös mieleen markkinoiden ylikuumeneminen. Kaikki ICT- ja ohjelmistotoimittajat tarjoavat kilpaa mitä kehittyneimpiä digitalisointiratkaisuja ja botteja. Vaarana on se, että kuntien tulee hankittua erinäisiä ratkaisuja, jotka loppupeleissä eivät sovi heidän kokonaisarkkitehtuurinsa, tai yksinkertaisesti eivät tuota odotettua lopputulosta.

 

Kehotankin asemalla katsomaan tarkkaan, mihin junaan astuu. Siis jos ylipäätään on menossa minnekään juuri nyt.

 

Tehkää markkinakartoitusta

Jos toiminta ja järjestelmät voidaan ”buustata” kohtuullisella työllä ja rahalla, kannattaa tietysti yrittää, koska hyötypotentiaali voi olla suhteellisen iso. Isommat hankkeet kannattaa suunnitella perusteellisesti, koska investoinnit ovat eri luokkaa sekä rahallisesti että resurssien käytön osalta.

 

Minun neuvoni on: tutustukaa markkinoilla oleviin nykyaikaisiin järjestelmiin. Tulette huomaamaan, että markkinoilta löytyy jo perusjärjestelmiä, jotka sisältävät paljon automatiikkaa ja AI:tä. Kokonaisratkaisu saattaa koostua tietyistä perusjärjestelmistä sekä yhdestä tai useammasta robotista, tai pitkälle voi päästä pelkällä nykyaikaisella tietojärjestelmäratkaisulla. Perusmoottoritkin kun tulee vaihtaa jossain vaiheessa.

 

Myyntijohtaja Frej Salmela, Abilita Oy


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä