Siirry tekstisisältöön ›
SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Työn murros tuli nyt karmit kaulassa


31.03.

Otsikko on lainattu Paula Erkkilän kirjoituksesta Keskipohjanmaa-lehdessä 24.3.

Yhdyn Erkkilän mielipiteeseen täysin. Riippumatta siitä, mitä mieltä ollaan oltu etätyöstä, niin nyt sekä yritysten että julkisen sektorin henkilöstö joutuu pakostakin etätyöhön. Etätyö ei ole mikään uusi juttu, sitä on harjoiteltu jo pitkään. Etätyöhön liittyy kuitenkin monta muttaa ja vain harvat yritykset ovat lähteneet viemään sitä eteenpäin.

 

Työn murros on sikäli jo tullut, että työmme seuraa meitä missä vain kuljemme. Voimme hoitaa hyvinkin paljon asioita etäältä ja siksi myös työajan ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Tätä on kiitelty ja tästä on kiistelty. Se, että voidaan hoitaa paljonkin asioita paikasta ja ajasta riippumatta, tuo tehokkuutta työhön, koska voimme esimerkiksi matkustaessa hyödyntää luppoajat työskentelyyn ja tietysti myös laiturilta vastata sähköposteihin ja hyväksyä laskuja. Joidenkin mielestä tällainen töiden mukana kulkeminen lisää stressiä, emmekä pysty nauttimaan vapaa-ajasta kuten ennen. Joka tapauksessa työ on muuttunut paljon viimeisten 10 vuoden aikana, eikä paluuta ole. Mielestäni tämä ei ole aiheuttanut niin paljon ongelmia, kuin on tahdottu antaa ymmärtää.

 

Vaikka etätyö ei ole enää uutta, niin uutta on kuitenkin se, että sen lisäksi että työskentelet etäältä matkoilla ja mökillä, työskentelet nyt etänä myös kotoa. Eli voidaankin kysyä ”So what’s new?” Jotkut yritykset ovat jo aikoja sitten lähteneet kehittämään etätyömahdollisuuksia ja kannustaneet siihen, koska ovat nähneet sen tuovan yritykselle enemmän kuin perinteinen työ. Mutta kuten Erkkilä kirjoituksessaan toteaa, suurimmalle osalle meistä tämä etätyö tuli nyt karmit kaulassa.

 

Työskentely kokonaan etäältä on sen verran uutta ja kun meillä ei ole kokemusta asiasta, niin se pidetään vieraana ja vaikeana asiana. On helppoa luetella 10 syytä, miksi konttorityö on paljon tehokkaampaa ja olla keksimättä yhtään syytä miksi kannustettaisiin etätyöhön. Minusta emme saisi pelkästään verrata tätä uutta työtapaa vanhaan, vaan ajatella tätä täysin uudella tavalla. On esitettävä kysymys ”Miten voimme kehittää etätyömahdollisuuksia osaksi organisaatiomme työkulttuuria ja kannustaa siihen?” Nyt meidän on pakko mukautua tähän uuteen tapaan työskennellä, mutta samalla se on kultainen mahdollisuus lähteä kehittämään etätyöskentelyä siten, että sekä työnantaja että työntekijät hyötyisivät siitä mahdollisimman paljon.

 

Uskallan väittää, että olemme ison askeleen lähempänä tilannetta, jolloin etätyö 8-16 ei ole vain poikkeustilanteita varten, vaan yhtä normaalia kuin konttorityö. Meillä on tekniikka ja mahdollisuudet, enää ei puutu kuin tahto kehittää. Asioiden kieltäminen ei yleensä vie meitä eteenpäin. Suurimmat kehitysloikat tapahtuvat yleensä aina poikkeustilanteissa. Joku on sanonut, että kriisien positiivinen vaikutus on se, että ne aiheuttavat isoimmat kehitysloikat. Epäilemättä totta.

 

Frej Salmela, myyntijohtaja

 


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä