SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Törmäyskurssilla


29.05.

Sote-uudistus on kuin viimeisen säkeistön kristallisoitunut sanoma Juice Leskisen kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla: ”Onko kuvittelu totuutta oikeaa? Onko totuus onttoa kuvitelmaa?”

 

Sote-uudistuksen pitäisi olla suunniteltu koko Suomelle ja sen rakentajat luovat kuvitteelliselle kansakunnalle fiktiivisiä palveluita mielikuvituksellisin resurssein? Maakuntien päättäjät ovat jo nousseet näkyvään kapinaan ja asiantuntijatahot, kuten talouspolitiikan arviointineuvosto, antavat tasaisin väliajoin murskaavia lausuntoja onnistumisen todennäköisyyksistä.

 

Miten digiloikaksi kutsuttu toimintatapojen muutos toteutetaan, kun jo perustasolla oppimisen mahdollisuudet näyttävät lisäävän eriarvoisuutta. Kun YLE vertaili eri kuntien koulutuskustannuksia, kuntien väliset erot olivat selkeitä juuri tietotekniikan satsausten osalta. Kun sotepalveluiden käyttäjäkunnan ikärakenne otetaan huomioon, voidaan olettaa osaamisen tai paremminkin sen puutteen nousevan keskeiseksi kysymykseksi.

 

Toimeentulotuen hoitamisen siirtyminen Kelaan on oiva esimerkki digitalisaation ja teknologian tehokkuuskuvitelman ja säästöpotentiaalien harhaisuudesta. Vastaavia esimerkkejä löytyy muualtakin, sillä kun sosiaalipuolen tukihakemukset siirrettiin Ruotsissa sähköiseen muotoon, osa hakijoista on joutunut turvautumaan kirjastojen päätelaitteisiin ja kirjastonhoitajien käyttötukeen. Kustannukset siirtyivät toiseen paikkaan ja ratkaisu toi tullessaan ennalta arvaamatonta digitaalista eriarvoistumista ja sen seurauksena suuri osa Ruotsin kirjastonhoitajien päivästä kuluu asiakkaiden päätetyöskentelyn opastamiseen.

 

Uusien työnantajaorganisaatioiden perustaminen ja henkilöstön siirtyminen niihin ei välttämättä ole yksinkertainen asia, mutta muutoksen vaatimat järjestelmien uusimiset ja yhtenäistämiset on taatusti kokonaisuus, joka maksaa maltaita ja vie aikaa. Näitä kustannuksia on vaikea hahmottaa tehdyissä säästölaskelmissa. Tähän johtopäätökseen ovat tulleet myös Kuntaliiton asiantuntijat. Kun samalle aikajanalle ympätään vielä erilaisia uudistuksia valtakunnallisissa rajapinnoissa (Kansa-hanke, GDPR, tulorekisteri, ammatillisten opettajien palkkausjärjestelmä jne.), päästään jo melkoisella todennäköisyydellä jonkin osatekijän toiminnan romahduttamisen mahdollisuuteen – säästyykö siinä sitten 3 tai 4 miljardia...?

 

SKK / Abilita


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä