SV FI

Ajankohtaista

Ajankohtaista

TULOREKISTERI – KÄRKIHANKKEEN TULIKASTE


06.11.

Tulorekisteri tulee olemaan massiivinen tietovarasto maksetuista palkoista ja myöhemmin myös eläkkeistä ja etuuksista. Tietoja tulevat käyttämään aluksi mm. Verohallinto, KELA ja työeläkelaitokset ja myöhemmin esim. työttömyyskassat ja vahinkovakuuttajat. Tietojen keskittäminen parantaa tietojen käytettävyyttä, mutta ratkaisu vaatii päivityksiä palkkahallinnon järjestelmiin ja palkanmaksun rutiineihin.

 

Kun käyttöönotto lähestyy nyt vuodenvaihteessa, lienee uskallettua olettaa, että kaikki toimisi kuin ”strömsössä”. Palkanlaskijat tarvitsevat koulutusta järjestelmäpäivityksistä ja ilmoitusperiaatteiden säännöt voivat olla vaikeasti siirrettävissä käytäntöön. Esimerkiksi negatiiviset summat on osittain kielletty ja ohjeistuskin elää, mm. ravintoedun ilmoittamiseen tuli muutos vasta lokakuun lopussa.

 

Rationaalinen työnantaja minimoi palkanmaksupäivien lukumäärän (mikäli mahdollista) ja lopettaa tyystin palkkaennakkojen maksamisen. Palkansaajiakin olisi hyvä informoida siitä, että tulorekisterin tietoja tullaan verotuksen lisäksi käyttämään myös palkansaajan hakemien tukien ja korvausten laskentaan.

 

Teknisistä ratkaisuista on hyvä tietää, että tunnistautumisen Katso-tunnisteet jäävät vain erikoisryhmien käyttöön, kun taas muut toimijat tunnistautuvat pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai organisaatiokortilla. Teknisen rajapinnan käyttöä varten haettavat varmenteet on haettava ennen joulukuun puoltaväliä, mikäli haluaa olla valmiina heti tammikuussa. Verottaja on siis varannut itselleen kahden viikon käyttökatkoksen ennen vuodenvaihdetta omaa valmistautumistaan varten.

 

Tulorekisteriin tehtyjen ilmoitusten virheiden korjaaminen tulee olemaan kaikille käytännön palkanmaksutyötä tekeville aikamoinen haaste ja ennen kaikkea se tietää lisätöitä. Poissaolojen käsittelyn todellisuus ja tulorekisteriä suunnitelleiden virkamiesten kuvitelmat ovat valovuosien päässä tosistaan. Pelkkä ylimalkainen heitto poissaolojen ilmoittamisen prosessien parantamisesta ei palkanlaskijoita tai järjestelmäkehittäjiä paljon auta. Samoin esimerkiksi väärin maksettujen palkkojen korjaamisen epäloogisuudet kummastuttavat –mikseivät liikaa ja liian vähän maksetut noudata käänteistä logiikkaa?

 

Tammikuu 2019 on taatusti erittäin mielenkiintoinen ja työntäyteinen sekä työnantajien että verohallinnon organisaatioissa. Toivottavasti viestitys tulorekisterin mahdollisista häiriöistä ja poikkeamista toimii suunnitellusti. Tulorekisteri tulee varmasti vielä kehittymään ja toimivana kokonaisuutena se antaa kyllä oivat mahdollisuudet palkkatietojen laajamittaiselle hyödyntämiselle.

 


Takaisin tiedotteisiin
Asiakaspalvelu

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä